Λίγα σχόλια και το πρόγραμμα της βραδιάς

CAFÉ  MORTEL

Η γνώση της θνητότητας  άραγε, καθιστά τον σύγχρονο άνθρωπο ικανό να βλέπει αρχικά και να χαίρεται, να απολαμβάνει στη συνέχεια τα «δώρα» της ζωής; Η γνώση της θνητότητας κάνει καλύτερο το σύγχρονο άνθρωπο σε επίπεδο ατομικών συμπεριφορών ή παγκόσμιων  ηγετικών και πολιτικών αποφάσεων;

Τα «café mortel»  ( η ιδέα ανήκει στον Ελβετό ανθρωπολόγο Bernard Crettaz) λειτουργούν στα καφενεία πενήντα και πλέον χωρών του κόσμου και στόχο έχουν όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι ιδρυτές του, «πάνω από ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ» να  γίνονται συζητήσεις γύρω από τον θάνατο με σκοπό «να δημιουργήσουμε μια κοινωνία πιο συμπονετική, να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, ότι είμαστε όλοι θνητοί και ότι η ζωή και ο πλανήτης στον οποίο ζούμε είναι πολύτιμοι».

Ο θάνατος είναι «εκεί» για να σηματοδοτεί και να υπενθυμίζει όλες τις Ανα(σ)τάσεις στις οποίες οφείλουμε να ωθούμε τους εαυτούς μας μετά από κάθε μικρό ή μεγάλο «θάνατο» κατά τη διάρκεια της ζωής, αλλά και να ζούμε τον «πολύτιμο» των στιγμών που τη συνθέτουν. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος πρώτο

Ονειρόδραμα

Ο ηθοποιός Δημήτρης Κουτρουβιδέας, η πιανίστα Μάγδα Νικολαΐδουκαι η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη εμπνευσμένοι από τα “café mortel”, επιμελούνται ενός μουσικο-θεατρικού προγράμματος και δημιουργούν, μέσα από τον λόγο και τη μουσική, το πλάνο για μια συζήτηση-κάθαρση γύρω από τον θάνατο ως φωτεινό «σηματωρό και κήρυκα» για τη διαχείριση της ζωής.  

Συμμετέχουν : Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Μάγδα Νικολαΐδου, Μάιρα Μηλολιδάκη και  οι Ματίνα Ντούσκου, Μαρία Δεβελέγκα, Γεωργία Μούκα  (χορικό)

Κείμενα : Αριστοτέλης Ράπτης και Αθανασία Ράπτη

Σκηνοθετική επιμέλεια : Δημήτρης Κουτρουβιδέας

Ακούγονται τα κομμάτια :

Μ. Χατζιδάκις, Ρυθμολογία 9/8

F. Chopin, νυχτερινό σε ντο δίεση ελάσσονα

S. Rakhmaninov, Παραλλαγές Κορέλι, αρ. 9

Federico Mompou, Damunt detuno mesles flors(Το σώμα σου σκεπάζουν ολόκληρο τα άνθη) από τον κύκλο τραγουδιών CombatdelSomni

Απόσπασμα από το ΄΄σχέδιο για ένα καλοκαίρι΄΄ του Αργύρη Κουνάδη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου

Enrique Granados, La Maja Dolorosa, n. 2 (Θλιμμένο τραγούδι για τον Αγαπημένο) από τον κύκλο τραγουδιών Tonadillas

Ποίημα του Γιάννη Σκληβανιώτη: ‘’Για του κάτω κόσμου τ' αχολόι’’

''Ύπνος'' του Κ. Καρυωτάκη. Απαγγελία Δ. Χορν (διασκευή Δ. Κουτρουβιδέας)

Διάλλειμα 10 λεπτών

Μέρος Δεύτερο

Εισήγηση : Αριστοτέλης Ράπτης

Ακολουθεί συζήτηση με τη συμμετοχή του κόσμου

 


Ο θάνατος δεν είναι κάτι φοβερό, γιατί τότε θα ήταν και για τον Σωκράτη. Τον θάνατο τον κάνει φοβερό η ιδέα ότι είναι φοβερός.


Πένθησε με μέτρο τους γνωστούς σου. Γιατί δεν έχουν πεθάνει, αλλά τον ίδιο δρόμο που όλοι αναγκαστικά θα περάσουμε, αυτοί τον πήραν πρώτοι.


Τίποτα δεν διαφέρει ο θάνατος από τη ζωή.


Η ζωή και ο θάνατος συγχωνεύονται και δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη ούτε προορισμός, υπάρχει μόνο το ΕΙΝΑΙ.


Ε' κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάμματα κι εσύ βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην υποτέλεια! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις. Το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα είναι πολύ αργά. Ας ανασκουμπωθούμε εμείς που το ξέρουμε ας σύρουμε μπορεί να μας ακούσουν!!!!!


Πεθαίνοντας θα προσφέρω στους ανθρώπους τα πιο πλούσια δώρα μου. Αυτό έμαθα απ' τον ήλιο, που όταν δύει είναι τόσο λαμπρός και με τους ανεξάντλητους θησαυρούς του βυθίζεται στη θάλασσα, έτσι που κάνει τον φτωχό ψαρά να κωπηλατεί με χρυσωμένα κουπιά.


Ο θάνατος είναι το δαιμόνιο που εμπνέει, ο μουσηγέτης της φιλοσοφίας. Χωρίς αυτόν, δύσκολα θα μπορούσε να φιλοσοφήσει ο άνθρωπος.


Προσχήματα

Μην εκφοβίζετε τον νεκρό
με τα μαύρα φορέματά σας
τις οιμωγές σας
και τις εκκρίσεις των ματιών σας.
Αυτός απέδρασε από τον φόβο.
Γιατί ταράζετε
της ανυπαρξίας του τη γαλήνη;
Και είναι μάλλον άκομψο
να λυπάστε για τον εαυτό σας
με πρόσχημα τον θάνατό του.


Η Ζωή ρωτάει τον Θάνατο: - Γιατί οι άνθρωποι αγαπούν εμένα και μισούν εσένα. Και ο Θάνατος απαντάει: - Γιατί εσύ είσαι ένα όμορφο ψέμα κι εγώ μια οδυνηρή αλήθεια.

Η ιστοσελίδα

Σχεδιαστής, κατασκευαστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Ράπτης

Επικοινωνία

Αριστοτέλης Ράπτης
Ν. Βαζαίου 8
Κρυονέρι
!4568 Αττική

+306977212853

telis1943@gmail.com