Στα παρακάτω COMMENTS μπορείτε:

1. να παραθέσετε οποιοδήποτε ερώτημα θα θέλατε

2. Να δώσετε πληροφορίες για τη μάχη

3. Να κάνετε μια καινούργια πρόταση για τη βελτίωση της ιστοσελίδας

Τα σχόλια θα ελέγχονται πριν δημοσιευθούν.

 

Ο έλεγχος δεν έχει να κάνει με ιδεολογίες παρά μόνον την αποφυγή παρείσακτων σχολίων που δεν έχουν σχέση με τη Μάχη

 

Comments

Κώστας Τσέκλημας 's picture

Η προσφορά του κ. Ράπτη στον τόπο της καταγωγης μας είναι πλούσια... Με την παρούσα νέα σελίδα προσθέτει ένα ακόμη λιθαράκι στην ανεκτίμητη προσπάθεια προβολής της πλούσιας ιστορίας της περιοχής μας. Ευχαριστούμε....

LEONI DALLA's picture

Αγαπητέ συνάδελφε Τέλη,

να σε συγχαρούμε για την θαυμαστή δουλειά που έχεις κάνει! είναι σπουδαίο που συγκέντρωσες όλο αυτό το υλικό, δώρο ανεκτίμητο για τον τόπο και κυρίως για τις νεώτερες γενιές. Η παρουσίαση εξαιρετική. Μπορεί να αφυπηρέτησες, αλλά είσαι ενεργός!

Ίσως η προσθήκη ενός χάρτη θα διευκόλυνε τον αναγνώστη που δεν γνωρίζει τα μέρη που αναφέρονται.

Με αγάπη και εκτίμηση Λεώνη-Άγης

Γιάννης Τσιαχρήστας's picture

Kαλησπέρα σας

στέλνω για να δημοσιιεύσετε αν θέλετε ένα όμορφο ποίημα που έγραψε ο παππούς μου Νίκος Παπακόγκος ποιητής και αγωνιστής της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για τη Μάχη της Μερίτσας στην οποία έλαβε και ο ίδιος μέρος.

Η MAXH THΣ ΜΕΡΙΤΣΑΣ

Ω Λευτεριά παντάγρυπνη που όρθωσες το κεφάλι / και σπέρνεις μέσα στους οχτρούς τον όλεθρο, τη λάβα / και λάμπεις μ' αστραπόβροντα σαν άλλοτε και πάλι / βουνά και κάμποι χαιρετούν τ' ορμητικό σου διάβα.

Τα Χάσια των αρματολών δοξάζονται και τώρα / και το ιερό το χέρι σου τα δαφνοστεφανώνει / ανάλαμψαν τους θρύλους τους σ' όλη τη σκλάβα χώρα, / το κίνημα το αντάρτικο σαν τα κλαριά φουντώνει.

Ω Λευτεριά, στ' ορμητικό και το τραχύ σου διάβα / αναθαρρεύουν οι καρδιές, γίνονται κάστρα τα όρη, / κι ευφραίνεται η άγια ψυχή του καπετάν Βλαχάβα / τώρα που αντάρτες τα πατούν τα Χάσια νικηφόροι.

Τα Χάσια που 'γραψαν λαμπρή ιστορία στη Μερίτσα / που τσάκισαν τους φασιστές που πήγαν να ληστέψουν, / που πήγαν ν' ατιμάσουνε γυναίκες και κορίτσια / και τα κτηνώδη ένστιχτα σα σκύλοι να κορέσουν.

Αντάρτες πλατανόκορμοι, λεβέντες αντρειωμένοι / όρμησαν καταπάνω τους με μίσος φλογισμένο / πέφτουνε πλήθος οι νεκροί, σωρός οι λαβωμένοι / και άλλοι παραδίνονται με βλέμμα τρομαγμένο.

Γεια σας αντάρτες των Χασιών και ηρωική Μερίτσα / η νίκη σας τρανή τιμή στη χώρα μας τη σκλάβα. / Τα τρόπαια τραγουδήσετε χασιώτικα κορίτσια / και συ ψυχή αναγάλλιασε του καπετάν Βλαχάβα!

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΟΓΚΟΣ 

 

 

 

admin's picture

κ. Τσιαχρήστο

Ζητώ συγνώμην για την καθυστέρηση της δημοσίευσης αυτού του θαυμάσιου ποιήματος

admin's picture

κ. Τσιαχρήστα πάρτε με στο τηλέφωνο 6977212853

Add new comment

Full HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.

Η ιστοσελίδα

Σχεδιαστής, κατασκευαστής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας αυτής είναι ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Αριστοτέλης Ράπτης

Επικοινωνία

Αριστοτέλης Ράπτης
Ν. Βαζαίου 8
Κρυονέρι
!4568 Αττική

+306977212853

telis1943@gmail.com